Visual Basic Dersleri (Nesnenin veya Formun Properties özellikleri)

Nesnenin veya Formun Properties özellikleri ;

Properties Neydi Daha önce açıklamıştım.Şimdi Özelliklerine Gelelim

Bu kısım nesneden nesneye değişen bir kısımdır.Nasıl Değişir ; Her nesnenin kendine has ve Kendine Has olmayan yani ortak olan özellikleri vardır.Bunlardan bazılar ;

Caption , Name , Font , Font Color Width , Height Vesaire.Yukarıda Gördüğünüz Resim Form Seçili iken karşınıza Çıkar.Formun Genel Özellikleri Ve İşlevleri ;

Name ; Bu Formunuzun İsmidir.Değiştirirseniz Bundan sonra Formunuzu artık o isimle çağırırsınız.Mesela Form1.show Form1 i gösterir.Ancak Formunuzun adını Rapboy Yaparsanız Rapboy.show Komutunu kullanmanız gerekcektir.

Appearance ; Formunuzun Görünümü ile alakalıdır

AutoRedRaw ; Formun üzerine başka bir form geldiğinde çizgiler ve şekiller kaybolur Genelde.Bunu önlemek için True Değer Alır.ancak False kullanımı yaygındır :)

BackColor ; Adında anlaşılacağı Formun arka plan rengini ayarlar.

BorderStyle ; VBu Özellik Formunuzun Tam Ekran Küçültme Gibi ÖZelliklerini değiştirmenizi sağlar.Yani ;

Eğer Bu Özelliği Fixed Single Yaparsanız işaretlediğim yerin değiştiğini göreceksiniz .

Caption ; İşte Size Ortak Özelliğin en güzel Örneği :) Hemen hemen tüm nesnelerde vardır Ve o nesnenin görünürdeki Adını Değiştirir.Mesela yukardaki Resimdeki Form1 Yazan yeri görüyorsunuz.Bunu Name Kısmından değil Caption Kısmından Düzenleyeceksiniz.

Enabled ; İşte Diğer Nesnelerle Bir Ortak Özellik Daha :) Formun aktifliğini yada Deaktifliği ifade eder.True Yada False değer alır.

İcon ; Bu kısımdan formunuza istediğiniz (Tabiki İzin verilen değerlerde) Bir İcon seçebilirsiniz.

MaxButton ; Formunuzu tam ekran yapan butonun aktif yada deaktif olmasını ayarlayabilir bu sayede tam ekran yapılmasını önleyebilirsiniz.

MDChild ; Yavru Form Özelliği.MdChild özelliklerine değinmedim henüz ancak açıklayayım.Eğer bu özellik true olursa MdiFormun içerisinde yer alır.yani kendisinden daha büyük bir forma bağlı olmuş olur.

MinButton ; Formunuzun aşağıya indirilmesini sağlayan butonun görünmesini engelleyerek formun aşağıya alınmasını engeller.

Mouse Pointer ve İcon ; Yine Ortak Özelliklerden :) Farenizin şeklini değiştirmenizi sağlar.Eğer Kendi Cursorunuzu kullanacaksanız Pointeri VBCustom yapmalısınız

Scale Top,Height ; Görünüm ile alakalı özellikleriniz.Şuana kadar hiç oynamadım onlarla :)Gerek Kalmıyor.Zaten Default Gelen ayarlar sizin için uygun.Yinede Sorun yaşayan olursa Yazabilir.

ShowİnTaskbar ; Bu özellik yanlış anlaşılmasın:) Bu Görev Yöneticisinde değil Sadece kısımda görünmesini engeller.

StartUpposition ; Programınızı İsterseniz Ekranın veya Owner Yani O anki Uygulamanın tam ortasında başlatabilir yada boş bırakıp manuel olarak ayarladığınız yerden başlamasını sağlar.Yukarda bunu anlatmıştım.

Visible ; Bu Formunuzun görünürlüğünü ayarlar.İsterseniz Gizle çalışmasını sağlayabilirsiniz.

WindowsState ; Pencere Konumu.Tam ekran mı simge halinde mi yoksa normal mi başlayacağını ayarlayabilirsiniz.

Diğer Nesnelerde de bu kodlar aynıdır.Peki Farklılıklar neler ;

Bunun için DarkTole Kardeşimin Hazırladığı http://www.Cyber-warrior.org/Forum/display_topic_threads.asp?ForumID=121&AFID=114&TopicID=376559&PagePosition=1 Bu konuyu inceleyiniz.Kullanım konusunda Sorun olursa Yine Bu başlık altında veya o başlık altından belirtiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Copyright © Visual Basic Blogu